Lindborgs ateljé

Berörande skulpturer ger karaktär och känsla i inredningen

När man kliver in i Catharina Lindborgs ateljé och galleri, i Smygehamn, så möts man av hennes härliga skulpturer.

–Somliga motiv är inspirerade av möten, livsberättelser, relationer och värme som jag upplevt under arbetet i vården. Andra skulpturer är inspirerade av stolthet, hopp och glädje i sporter. Även om det finns en stark känsla bakom så är de estetiska skulpturer som förhöjer moderna hem, och ger ögat och själen harmoni. Särskilt i interiörer där skulpturer ställs solitärt och får lite utrymme, berättar Catharina.

 

Hon åtar sig även uppdrag som att skulptera unika personliga gåvor och porträtt:

–Man behöver inte sitta modell i evigheter, utan bara sända mig flera bilder från olika vinklar. Och, personliga gåvor får sin form utifrån en kreativ dialog med beställaren, om önskemål, passande tema, mottagarens personlighet och mina idéer.

 

Att bemästra både känslan i uttrycket och tekniken var något som Catharina Lindborg lärde sig under utbildningen i marmorskulptering, i Carrera (Italien).

–Ja, och att verkligen kunna se motivet eller modellen objektivt, utan att idealisera och värdera, är också en lärdom från Italien och Internationella Konstskolan. Liksom skulpturteknikerna och gjutformningen som jag lärde mig på Academy Of Art, i Florens.

 

Text: Tom Swales